Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6. | +36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu

Az evési zavarok, és ami mögöttük van

Napjainkban rengeteg embert érint valamilyen evési zavar, melyek közül a két legismertebb típus az Anorexia nervosa és a Bulimia nervosa, melyek megjelenési formája eltér egymástól, azonban a cél mégis ugyanaz – a karcsúságot elérni. 

De miért alakulnak ki evési zavarok? A dolog mögött számos tényező rejtőzik, melyek minden esetben más és más mértékben befolyásolják a beteget. Ezzel együtt is fontos megemlíteni a kulturális hatást, amely korunkban a nőktől karcsúságot vár el, de ugyanúgy kialakulhat például akkor is, ha folyamatos feszültségben él az egyén a családjában. Különösen nagy problémát okoz a felismerés, hiszen sokan nem tudják, hogy betegséggel küzdenek, amíg kóros mértéket nem ölt a viselkedésforma. Sokan úgy gondolják, hogy az evési zavar a nők problémája, de ez nem teljesen igaz – valóban sokkal kisebb mértékben érinti a férfiakat, de ettől még ugyanúgy előfordulhat náluk is. 

Amennyiben evési zavarok kapcsán tanácsra van szüksége, és szeretne találni egy jó pszichoterapeutát Budapesten, akkor keressen bátran, segítek!