Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6. | +36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu

Amit a hipnoterápiáról tudni érdemes

hipnoterápia során alkalmazott hipnózis nem új keletű tudomány. Ez a speciális tudatállapot lehetőséget kínál arra, hogy a személyen, akin alkalmazzák, belső tartását alakítva alapvetően változás mehessen végbe. A hipnózis, a szuggesztió és hasonló módszerek számtalan nép ősi gyógyító rítusának elemei voltak. 

Az 1500-as évek folyamán a hipnózis, mint műtéti előkészítési módszer volt alkalmazva. Azonban a különböző narkotikumok megjelentével, mint például a kéjgáz, már jelentőségét vesztette, és 1850 körül eltűnt az orvostudomány ezen szegmenséből. A lelki eredetű betegségeket azonban továbbra is kezelték hipnózissal, így Sigmund Freud is ehhez a módszerhez folyamodott, a hisztériával vívott küzdelmei során. 

hipnózist minden esetben testi és lelki vizsgálatok előzik meg. A folyamat során a hipnotizált páciens komfortos ülő- illetve fekvő állapotban helyezkedhet el, és figyelmét egy apró tárgyra vagy ingerre kell összpontosítania. A hipnoterapeuta nyugtató hangjával vezérli az egész folyamatot. Ezt követően az alany egy transzszerű állapotba merül, mely során egy speciális kapcsolat köti össze a hipnoterapeutával

Amennyiben Ön is lelki eredetű problémákkal küzd, forduljon hozzám bátran!