Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6. | +36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu

A leggyakoribb pszichológiai problémák – a szorongásos zavarok

A szorongásos zavarok  fordulnak elő leggyakrabban a világon. Minden negyedik ember szorong kisebb-nagyobb mértékben, azonban nem minden ember képes felismerni saját magában ezt a problémát.

A szorongás olyan pszichológiai panasz, amely a félelmi rendszerünk rosszul alkalmazkodó képességét jelenti. Természetesen időnként mindenki érezhet szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Ez bizonyos szintig egészséges is lehet. Fokozza például a teljesítőképességet, amikor ez szükséges a jó teljesítményhez az iskolában, a munkahelyen, a sportban stb., mert felkészíti a szervezetet a helyes és eredményes alkalmazkodásra, a „menekülésre” vagy „támadásra”, az úgynevezett „üss vagy fuss” viselkedésre.

Azonban ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik, már problémává alakul. Érzelmi, kognitív, testi és viselkedésbeli tényezők hozzák létre a nyugtalansággal és félelemmel járó szorongást. Külső azonosító ok nélkül is létre jöhet.

A félelem más, mint a szorongás, mivel pontosan azonosítható külső oka, háttere van. A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzése, amikor az ember úgy érzi, hogy nem tudja a történteket, körülményeket befolyásolni. Sokféle formában jelenhetik meg.

Testi tünetek is kísérhetik a szorongást: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalmak, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállon és a nyakon, szédülés, fáradtság… stb.

Főbb érzelmi tünetei pedig: izgatottság, érzékenység, álmatlanság, rossz álmok… stb.

Pszichoterápiával szükséges és lehetséges kezelni a panaszokat. Sok esetben már 5-10 alkalom is eredményes lehet.

Forduljunk szakpszichoterapeutához kellő időben, mielőtt a probléma súlyosbodik!