Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6. | +36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu

A kapcsolati feszültség gyengíti immunrendszerünket

Az emberi kapcsolatainkban átélt idegesség, aggodalom krónikus stressz faktorként működik és gátlást okoz immunrendszerünk egészséges, természetes működésében!

Amikor alvásproblémáikról számolt be a kisérletben résztvevő 85 pár és emellett nyál és vérmintát is vettek tőlük ( Ohio Egyetem.Jarenka) , hogy megállapítsák stressz és hormonszintjüket, valamint az immunfunkciók szintjét, a következő eredményre jutottak: Azok a személyek, akik a pszichológiai tesztek alapján erős kötődési igényeik alapján nagyon feszültek voltak, mert féltek a visszautasítástól és emiatt meg folyamatosan igényelték volna a  megerősítést azoktól akiktől szerették volna, valamint  az apró konfliktusokat is tragédiaként élték meg, azok 11 %-al magasabb kortizol szintet mutattak ( feszültségmutató szteroid hormon, ami a feszültségre termelődik az emberben), T-sejtjeik pedig 11-22 %-al kevesebb lett, ami gyengébb ellenálló készségre utal. –Azonban csak azokra káros ez az eredmény, akik minden emberi viszony miatt aggódnak és állandóan aggodalmaskodnak!

A kötődés iránti vágyból eredő stressz a gyermekkorból adódik, amikor a gyerekek megtanulják, hogy mennyire számíthatnak gondviselőjükre. Ha a kötődés bizonytalan, nem következetes, vagy hiányos, csökken a biztonságérzet és később más viszonyokban is feszültség mutatkozik megelégedetlenség és elszigeteltség formájában !

Klinikai szakpszichoterapeuta segítségével lehetséges minden fajta kapcsolati panaszainkat, problémáinkat időben megoldani, hogy fizikai egészségünk megfelelő lehessen, valamint szabadon, boldogan élhessünk magánéletünkben, munkahelyeinken!